Tehdään tulevaisuus yhdessä

06.09.2017 16:46

Tehdään tulevaisuus yhdessä

Vain muutos on jatkuvaa. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on suurimpien hallinnollisten muutostensa edessä pitkään aikaan. Paperiajatuksia toimintamalleista on pyöritetty jo vuosia, mutta niiden konkreettiset vaikutukset ovat edelleen pitkälti hämärän peitossa ainakin asiaa vierestä seuraavalle laikukselle.

Samaan aikaan alalla on kuitenkin tapahtumassa minun maallikkosilmälasieni läpi katsottuna massiivisempi muutos, josta maassamme puhutaan hämmästyttävän vähän. Terveysteknologinen kehitys kiitää rikkaissa länsimaissa nopeammin kuin mikään muu teknologiasektori. Sen käytännön hoitotyöhön tuottamiin muutoksiin verrattuna hallinnollisten prosessien viilaus tulee arvaukseni mukaan jäämään aika nopeasti kansallishistorialliseksi kuriositeetiksi. Aiheesta on kirjoitettu paljonkin hyvää tekstiä (suosittelen ainakin kirjoja ”Homo Deus” ja ”Being Mortal”) ja uskon, että tämän blogin lukijat tuntevat minua paremmin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Nopeiden ja jatkuvien muutosten tuottama tulevaisuushämärä synnyttää paksun varjon tulevaisuuden osaamistarpeiden eteen. Se tekee osaamisen ennakoinnin ja koulutuksen suunnittelun entistäkin hankalammaksi; on vaikea nähdä, miten yksiselitteisesti määrittelemme tulevaisuuden hoitotyönosaajan kliiniset osaamiset, joilla hän voi toimia menestyksekkäästi koko tulevan 50-vuotisen uransa ajan. Ammattilaiset osaavat pohtia, miten paljon käytännöt ovat jo muuttuneet vuodesta 1967 tähän päivään ja arvaus on, että muutos tulee olemaan vielä suurempi vuoteen 2067 mennessä.

Kun tulevaisuus on epävarma, paras tapa pysyä kyydissä on olla tekemässä muutosta itse. Mitä enemmän alan osaajat ja opiskelijat ovat henkilökohtaisesti mukana niissä prosesseissa, joilla päätöksiä tehdään, sitä helpompi heidän on arvioida omia osaamisen kehittämistarpeitaan ja muuttaa omaa toimintaansa. Mitä enemmän eri toimijat tuottavat yhdessä uusia ratkaisuita, sitä luovempia niistä syntyy. Tulevaisuus ei synny, vaan se tehdään – tiiviissä yhteistyössä kaikkien asiaan konkreettisesti oman työpanoksensa tuovien kesken. Jos me emme sitä tee, joku muu tekee sen puolestamme, ja meidän rooliksemme jää reagoida muiden suunnittelemaan muutokseen.

Turun alueella meillä on erinomainen tilaisuus ottaa kansallisesti ja kansainvälisestikin johtava asema terveydenhuollon tulevaisuuden luomisessa. Meiltä löytyy osaamista kaikista keskeisistä prosesseista ja eri toimijamme ovat jo nyt hyvän yhteistyön alussa Terveyskampus Turku –sopimuksen kautta. Nyt on meistä kaikista kiinni, että lähdemme positiivisella mielellä yhdessä rakentamaan alueellemme aivan uudenlaista toimintatapaa, joka tukee ammattilaisten pitkäkestoista toimintaa jatkuvasti muuttuvalla ja inhimillisyyden kannalta kriittisen tärkeällä osaamisalueella.

Tulevaisuuden epätietoisuus saattaa joskus tuntua musertavalta ja omat hartiat liian kapeilta sen kantamiseksi. Silloin kannattaa muistaa Tuutikin suuri viisaus: ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi”. Vain totalitarismissa kaikki on varmaa, enkä ainakaan itse haluaisi sellaisessa paikassa elää. Mieluummin hyvällä porukalla muutoksen jatkuvassa virrassa jalat maassa, pää pilvissä ja yhdessä eteenpäin!

Kirjoittaja:  Vesa Taatila, Rehtori-toimitusjohtaja, Turun ammattikorkeakoulu