Opintomatka Tanskaan

25.05.2018 18:50

Turun amk:n ylemmän ammattikorkeakoulun kliinisen asiantuntijan koulutuksen opiskelijat vieraina Viborgin yamk:ssa (Via) ja Svendborgin dementiakylässä.

Varhain maanantaiaamuna 7.5.18, meitä lähti viisi ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja kaksi opettajaa kohti kesäistä Tanskaa. Viborg otti meidät vastaan kauniissa kesäasussaan kirsikka- ja omenapuiden sekä alppiruusujen kukkiessa. Tanskassa oltiin jo selvästi kesässä. Maanantain loppupäivä kului idyllisen kauniiseen kaupunkiin tutustuessa ja ihmetellessä kaupungin hiljaisuutta auringon laskiessa. 

Tiistaina suuntasimme kohti Viborgin sairaalaa (Viborg Regional Hospital) ja siellä meitä oli vastassa hyvin vieraanvarainen professori Raymond Kolbaek. Tutustuimme Vian erilaisiin projekteihin ja tutkimuksiin, joita on Via:ssa tehty ja on parhaillaan meneillään. Joissakin tutkimuksissa yhdistyi terveys- ja sosiaalialan toiminnot. YAMK-opintojen laajuus (60op + 120op) ja rakenne oli hieman erilainen, kuin meillä Suomessa. Toimialueiden yhteneväisyydessä ja moniammatillisessa otteessa oltiin selvästi Suomea edellä. Terveysteknologiaan perehtynyt professori Kolbaek piti meille laajan esitelmän siitä, miten Viassa toimitaan. Esittelimme myös omat kehittämisprojektimme ja saimme aikaiseksi hyvää keskustelua niistä.

Tiistaipäivän päätteeksi ajoimme Fyn saarella sijaitsevaan Svendborgin kylään, jossa sijaitsee Dementiakylä; Bryghuset Svendborg Demensby. Tähän kylään tutustuimme keskiviikkona, jossa meidän oppaanamme oli projektijohtaja ja sairaanhoitaja Annette Søby, joka vastaa kylän kehittämistoiminnasta. Dementiakylän tilat on rakennettu vanhaan olutpanimoon ja kylässä asuu 125 eri muistisairauden vaiheissa olevaa asukasta ja suurin osa asukkaista on sairauden edenneessä tai myöhäisessä vaiheessa. Osa asunnoista on palvelutaloa tai kotisairaanhoitoa muistuttavassa piirissä. 

Asukkaat joiden sairaus on jo edennyt pitkälle ovat ympärivuorokautisessa hoidossa ja valvonnassa, mutta kuitenkin omissa asunnoissaan. Osa asukkaista asuu asunnoissaan puolisonsa kanssa ja asuntojen koot ovat noin 50 m2.  Asumiskulut ovat noin 50 000 Tanskan kruunua ja se kattaa vuokran sekä ruuan. Tanskassa hoito on ilmaista, joka katetaan verorahoilla. Dementiakylässä asuminen on saman hintaista kuin paikallisissa vanhainkodeissa. Dementiakylä on saanut inspiraationsa hollantilaisesta vastaavasta kylästä. Henkilökuntaan kuuluu kolme sairaanhoitajaa, muutama kymmenen lähihoitajaa sekä sosiaalityöntekijä.

Kylän aktiviteettitoiminnot perustuvat pitkälti vapaaehtoistoimintaan, jossa on mukana tällä hetkellä 25 vapaaehtoista. Vapaaehtoistoimintaa onkin Tanskassa hyödynnetty huomattavasti enemmän, kuin meilläSuomessa. Aktiviteettien toteutuksessa pyritään toimintaan, jolla on tarkoitus ja merkitys (meaningful activity). Asukkaat pääsevät muun muassa pyöräretkelle tai hoitamaan kanoja kanalaan. Me saimme nähdä näitä onnellisena ja vapaana kulkevia kanoja, joiden hoidosta vastaa kylän eräs asukas. Kanat saavat kulkea vapaasti ja ne jopa toisinaan köllöttelevät hoitajansa sohvalla.

Kylässä on myös pienimuotoinen kauppa, kampaamo, kauneushoitola ja erilaisia harrastustiloja herrainhuoneineen. Toiminnan pyörittämiseen kylä saa paljon rahallisia lahjoituksia ja esimerkiksi ulkotilojen uudistamiseen on investoitu useita miljoonia Tanskan kruunuja. Asukkaat asuvat kylässä elämänsä loppuun saakka ja Annette sanoikin: ”He kuolevat täällä.” Kaikki asukkaiden tarvitsema hoito pyritään toteuttamaan kylässä ja ainoastaan tarkan harkinnan jälkeen asukas viedään sairaalahoitoon, sillä sairaala ympäristöineen saa dementiaa sairastavan potilaan hämmennyksiin ja pelokkaaksi.

Bryghuset Demensby Svendborg valmistautuu parhaillaan elokuiseen Tanskan kuningattaren vierailuun, joka tulee olemaan vuoden kohokohta. Vierailu dementiakylässä teki meihin kaikkiin suuren vaikutuksen. Sen lämmin henki välittyi väkisinkin vierailijoille. Annetten lämmin halaus asukkaan kanssa sai kyyneleen nousemaan silmäkulmaan. Tässä paikassa on muistisairaan hyvä ja turvallista elää. 

Kokonaisuudessaan opintomatkamme Tanskaan oli mieleenpainuva, innostava ja ennen kaikkea ajatuksia herättävä. Mielessämme heräsi lukuisia ajatuksia tuoda dementiakylän toimintamalli Suomeen ja automatka Svendborgista Kööpenhaminaan sujuikin ideoita pohtiessa; meistä tulevaisuuden YAMK-koulutetuista on varmasti moneen!

 Kuvassa vasemmalta alkaen Heidi Isokääntä, Heidi Koskinen, Minna Mykkänen, Sini-CharlottaKamberg ja Tiina Suominen. Matkassa mukana olivat opettajat Sini Eloranta ja Marjo Salmela.