Naistenklinikan esittelyvideot opiskelijoille

13.10.2017 16:10

Naistenklinikan esittelyvideot opiskelijoille

Naistenklinikan opiskelijavastaavat ottivat vastaan ylihoitajansa Marjo Kauppilan haasteen ja suunnittelivat ja ideoivat osastonsa esittelyvideot tuleville terveysalan opiskelijoilleen. 

Aluksi kaikille iski pieni paniikki, miten ihmeessä osaamme suunnitella videon ja kuka siinä esiintyy (lue: kenen siinä täytyy esiintyä?) Pidimme alusta alkaen mielessämme, että videot tehdään opiskelijoita varten ja tarkoituksena on luoda heille mukava tunnelma tulla osastolle. Tarkoituksena ei siis ollut tehdä videota asiakkaille/potilaille.  Päätimme yhdessä, että matalalla kynnyksellä kokeillaan ja sellaisella rennon keveällä mielellä lähdimme niitä suunnittelemaan. Ja kuka tietää..voihan meistä puhjeta seuraavia Marilyn Monroeita :)

Ideana oli, että videoissa opiskelija saa paremman kuvan siitä, mihin hän on menossa harjoittelemaan ja mitä hän voi siellä oppia ja että hänelle jäisi sellainen tunne, että juuri tuonne osastolle on kiva mennä harjoittelemaan! Opiskelijavastaavien tapaamisissa kävimme läpi alustavia käsikirjoitussuunnitelmia ja kommentoimme ja jatkotyöstimme ideoita yhdessä eteenpäin. Sovimme, että videon ei kannata olla kovin pitkä, vaan noin viiden minuutin pituinen. Sovimme myös, että videon ei tarvitse olla välttämättä elävää kuvaa, vaan myös valokuvista voidaan suunnitella video. Käsikirjoitusten jälkeen allekirjoittanut KHO lupasi tulla videoimaan ja editoimaan videot, jos opiskelijavastaavat niin halusivat. Teimme itsellemme myös deadlinen ja sovimme, että katsoisimme valmiit videot ”ensi-illassa”. Ensi-ilta järjestettiin toukokuussa allekirjoittaneen kotona ja totta kai meillä oli asianmukaisesti popparit, sipsit, cokiset ja makeiset varattuna paikanpäälle. Hauskuutta riitti ja oli mukavaa jutustella opiskelijaohjauksesta ja videoista sekä arvella mitä opiskelijat niistä ajattelevat. 

Esittelyvideot ovat kaikki siis opiskelijavastaavien suunnittelemia ja siten jokainen osastoesittelyvideo onkin omanlaisensa. Tervetulokirje ja opiskelijoiden osastoesittelyt VSSHP:n sivuilla ja tulevassa Jobiilissa ovat kuitenkin tarpeen edelleen. Video onkin yksi hyvä lisä tähän yhtälöön. Ajatuksena on, että Jobiiliin laitetaan linkki videoihin osastoesittelyn seuraksi. Vaikka videot ovat suunnattu opiskelijoille, voivat myös opettajat ja tutorit hyödyntää näitä tarpeen mukaan. T3- sairaalan suunnittelut ovat kovassa vauhdissa ja sitten kun naistenklinikka siirtyy sinne, voidaan tätä kokemusta hyödyntää suunniteltaessa sinne sopivat uudet videot. Muutama vuosi nyt kuitenkin saadaan nauttia näistä videoista. Seuraavalla kerralla kuitenkin toivoisimme saavamme myös opiskelijat mukaan videoihin ja suunnitteluun.

Nyt syksyn alussa Naistenklinikan opiskelijavastaavien koulutuspäivässä Turun AMK:ssa saimme kuulla myös kahden kätilöopiskelijaryhmän ajatuksia videoista. Ja saimme hyvää palautetta J Monet opiskelijat sanoivat, että videon katselun jälkeen ei enää jännitä tuleva harjoittelupaikka niin paljon ja videoista huomaa, että osastot ovat todellakin panostaneet opiskelijoiden ohjaukseen! Videoista saa myös hyviä vinkkejä mitä tietoa opiskelijoiden kannattaa vielä kerrata ennen harjoittelun alkua. No mutta mitä mieltä itse olette? 

Tässäpä teille kaikille yksi esimerkkivideo äitiyspoliklinikalta 

Kliinisen hoitotyön opettaja Susanna Mört sekä naistenklinikan opiskelijavastaavat Piritta Hornaeus ja Marika Särös